Pootaardappelen

 

Het bedrijf is gespecialiseerd in pootaardappelen, op het huidige bedrijf worden al 40 jaar pootaardappelen verbouwd. De huidige rassen die verbouwd worden zijn: Berber, Vivaldi, Remarka, Victoria, Ukama en Desirees.
Stap voor stap zullen wij u meenemen door de verschillende fasen van de teelt en alles wat daarbij komt kijken.

Het poten

Als in het voorjaar de grond voldoende is gedroogd wordt er geprobeerd om een ideaal pootbedje te creëren voor de aardappel om in te groeien. Dit wordt gedaan met behulp van 1 of 2 machines.

Meestal wordt het pootbed in een keer klaargemaakt door een rotorkopeg, op ons bedrijf is dat de Lelyterra 600 52H, 6 meter breed met egalisatieborden, mocht het land er niet al te vlak bij liggen wordt deze voorafgegaan door een Kongskilde triltand.
Daarna is de poot-machine aan de beurt, ons bedrijf beschikt over een volautomatische Grimme pootmachine, de VL 20KSZ. Met een inhoud van 2600kg aardappelen en allerlei technische snufjes is deze machine zeer efficiënt ook op lange percelen.
De machine is voorzien van een elektrisch-hydraulische aandrijving waardoor de pootafstand tijdens het poten op 0,1 cm nauwkeurig bij te regelen is, verder is machine uitgerust met elektronische misser-signalering, automatisch bijregelen van de kipbak, trilplaten om de aardappelen te geleiden naar de pootbakjes, die ook weer trillen om te dubbele te voorkomen.

Er wordt tijdens het poten getracht om de aardappel in een mooi verkruimelde grond te leggen en daarbij zo weinig mogelijk de structuur van de ondergrond te beschadigen, dit komt later de opbrengst en kwaliteit ten goede.

Rijen frezen

Als de aardappelen gepoot zijn, dan zijn de ruggen nog niet groot genoeg, deze worden opgehoogd en verbreed met een zogenaamde rijenfrees, vorig jaar is hiervoor de Struik RF 315 aangeschaft, deze is voorzien van 90 cm lange roestvrijstalen aanaardkappen voor vorming van een mooie brede aardappelrug.

Belangrijk is dat de kappen bedienbaar zijn met een oliecilinder waardoor de ruggen meteen goed vast en stevig aangedrukt worden. Dit is van belang voor een goede vochthuishouding en daarmee ook weer de kwaliteit.